divendres, 31 de maig del 2013

Finalista del CMFM2013. Categoria 12 a 14

L'AVET DE NADAL

Joan Muñoz


Hi havia una vegada en un país molt petit, un rei que era molt capritxos. Cada Nadal triava algú del poble per tallar un avet del bosc que posaria al pati del seu palau. L’arbre havia de fer 14 metres d’alçada exactes, i si l’escollit el tallava més alt o més curt, el castigava i el posava a la presó per sempre més.

Un any va triar a el pare de l’Arnau que era forner i no tenia ni idea d’arbres ni de tallar-los.

Va arribar el gran dia i tota la comitiva reial va anar al bosc amb el pare de l’Arnau, que després de donar un cop d’ull als arbres del bosc, va decidir tallar-ne un que li semblava que faria la mida exacta. El va tallar, i quan va caure a terra el rei va anar corrent a mesurar-lo. “Fa 15 metres i mig!”, va exclamar. “Tanqueu-lo a la presó!”. Llavors els soldats se’l van emportar.

L’Arnau quan ho va saber es va posar molt trist, i va estar pensant durant tot un any com podia saber si un arbre mesurava 14 metres exactes, ni més ni menys.

Passejant una tarda pel bosc al costat d’un prat ben pla, va veure que es veia la ombra allargada d’un avet. Llavors li va venir al cap una idea. Va clavar al terra un pal d’un metre d’alçada exacte, i va veure que la seva ombra era de 1,5 metres. Llavors va pensar “si faig 1,5 que és la allargada de l’ombra del pal que fa un metre exacte per 14 que són els metres que ha de fer l’arbre, el resultat és 21. Llavors la ombra de l’arbre que faci 21 metres correspondrà a una alçada de 14 metres”

Va mesurar les ombres dels arbres fins que va trobar-ne una que feia 21 metres, i el va marcar amb una creu per saber quin havia de tallar.

Aquell any es va presentar voluntari per tallar l’avet de Nadal, i li va dir al rei que si tallava un avet que fes 14 metres exactes, hauria de deixar lliure el seu pare i tots els altres presos. El rei li va dir que si, i en veure que l’avet que havia tallat feia 14 metres exactes va deixar lliure tots els presos inclús el pare de l’Arnau.